Διεθνές Συνέδριο του ΟΠΑ σε συνεργασία με το UIBE του Πεκίνου με θέμα: "LEADERSHIP AND MANAGEMENT IN A CHANGING WORLD: LESSONS FROM ANCIENT EAST AND WEST PHILOSOPHY"

id: 
1121

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
σε συνεργασία με το University of International Business and Economics του Πεκίνου με θέμα:
 "LEADERSHIP AND MANAGEMENT IN A CHANGING WORLD:
LESSONS FROM ANCIENT EAST AND WEST PHILOSOPHY"

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) σε συνεργασία με το University of International Business and Economics (UIBE) του Πεκίνου διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Leadership and Management in a Changing World: Lessons from Ancient East and West Philosophy" στις 12-14 Ιουνίου 2011 στην Αθήνα, με τη συμβολή και του Ινστιτούτου Κομφούκιος Αθηνών που εδρεύει στο ΟΠΑ. Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Γρηγόριος Πραστάκος και ο καθηγητής του UIBE Wang Fuming.

Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011 στις 9.00 πμ στο ξενοδοχείο Divani Caravel. Επίσης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, 13 Ιουνίου 2011 στις 8.00 μμ πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή του συνεδρίου εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Την τελετή αυτή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πρέσβης της Λ. Δ. της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Luo Linquan, o Αντιπρόεδρος της 10th National People's Congress Standing Committee, καθηγητής Xu Jialu, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου UIBE, καθηγητής Shi Jianjun, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού Hanban, κ. Wang Yongli και σημαντικοί εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επιστήμονες από 20 και πλέον χώρες, και ένας σημαντικός αριθμός υψηλών αξιωματούχων, Πρυτάνεων και καθηγητών Πανεπιστημίων.

Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου, προκειμένου να παρουσιαστεί και η περισσότερο εφαρμοσμένη πλευρά των θεμάτων που συζητήθηκαν, πραγματοποιήθηκε πάνελ με θέμα: "The Reflective Business Leader: Paths to Ethical and Sustainable Business Development", στο οποίο συμμετείχαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι γνωστών εταιρειών.

Όπως ανέφερε ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, και πρωτεργάτης των σημαντικών σχέσεων που έχει αναπτύξει το ΟΠΑ με την Κίνα, καθηγητής Γρηγόρης Πραστάκος "Το συνέδριο, προέκυψε στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, από την κοινή αναζήτηση Ελλήνων και Κινέζων καθηγητών για νέες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση, στο management και την ηγεσία, οι οποίες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων προκλήσεων και κρίσεων. Στην αναζήτηση αυτή, ήταν κοινή η πεποίθηση ότι τα διδάγματα της αρχαίας ελληνικής και κινεζικής φιλοσοφίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης. Ιδέες και αξίες δεσπόζουσες στην αρχαία δυτική και ανατολική φιλοσοφία, όπως η αυτογνωσία, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα για τις πράξεις μας και τα αποτελέσματά τους στους άλλους, η παραδειγματική ηγεσία, η ισορροπία και η αρμονία, καθημερινά αποκτούν και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σημαντικές αλλαγές διαδραματίζονται στην οργάνωση των επιχειρήσεων, τη συμπεριφορά των στελεχών και την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του συνεδρίου τέτοια αρχαία διδάγματα συνδέονται με τις σύγχρονες θεωρίες στον χώρο της ηγεσίας, της στρατηγικής, της λήψης αποφάσεων, του διαπολιτισμικού management, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης στον χώρο των επιχειρήσεων κλπ και προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για τη βελτίωση των πρακτικών διοίκησης. Το συνέδριο ανοίγει νέους δρόμους στη θεωρία της διοίκησης και της ηγεσίας."

Αντίστοιχες ήταν οι τοποθετήσεις Κινέζων ακαδημαϊκών. Όπως έθεσε ο Αντιπρόεδρος της 10th People's Congress Standing Committee καθηγητής Xu Jialu "Προχωράμε τεχνολογικά με μεγάλα βήματα, όμως βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας? Βελτιώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις? Βελτιώνεται το περιβάλλον? Φοβάμαι πως όχι - σε αυτά τα θέματα πηγαίνουμε πίσω. Είναι ανάγκη να μελετήσουμε τους αρχαίους φιλοσόφους και να πάρουμε τα κατάλληλα διδάγματα."

Από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο τονίστηκε η ανάγκη κατανόησης σε βάθος και αποδοχής των πολιτιστικών διαφορών μεταξύ των λαών και συνδέθηκαν οι ηθικές αξίες που χαρακτηρίζουν τους πολιτισμούς της Ανατολής και της Δύσης με τις σύγχρονες πρακτικές διοίκησης. Με την προβολή σύγχρονων μελετών περίπτωσης από την Ανατολή και τη Δύση, αναδείχτηκαν τα χαρακτηριστικά του ικανού και αποτελεσματικού ηγέτη, καθώς και περιπτώσεις επιτυχημένων εταιριών που στηρίζουν τη λειτουργία τους σε αξίες, διδάγματα και πρακτικές εμπνευσμένες από την αρχαία ανατολική ή δυτική φιλοσοφία. Διερευνήθηκαν, επίσης, οι δυνατότητες σύνθεσης αυτών των διδαγμάτων και πρακτικών για τη δημιουργία μιας διαπολιτισμικής προσέγγισης του σύγχρονου management. Με τα στοιχεία αυτά προτάθηκαν λύσεις, ώστε να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν στη θεωρία και πρακτική της εταιρικής διακυβέρνησης (corporate governance), ενώ παράλληλα συζητήθηκε η επίδραση των διδαγμάτων αυτών στην καινοτομία, την αντιμετώπιση κρίσεων, και την ανάπτυξη. Τέλος, όλα τα παραπάνω συνδέθηκαν με τη σύγχρονη θεωρία και πράξη στην εκπαίδευση στον χώρο των επιχειρήσεων. Επισημάνθηκαν τα οφέλη από τον εμπλουτισμό της εκπαίδευσης των σύγχρονων ηγετών και managers με διδάγματα από την αρχαία φιλοσοφία, με στόχο την ανάπτυξη των λειτουργικών και ηγετικών τους ικανοτήτων, την απόκτηση διεθνούς οπτικής, την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία και αγορά.

Μια εξαιρετική εκδήλωση στο πλαίσιο του συνεδρίου ήταν η επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Το περιβάλλον της αρχαίας αγοράς, οι εμπνευσμένες ομιλίες των επίσημων ομιλητών κάτω από την Ακρόπολη, η απαλή μουσική δωματίου με κινεζική άρπα από τη γνωστή μουσικό, καθηγήτρια Li Ying, και το φεγγαράκι να ανεβαίνει στον καθαρό ουρανό έδιναν έναν μαγικό τόνο στην όλη εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη!

Το συνέδριο, που αποτέλεσε μια λαμπρή ευκαιρία να αναδειχθεί για ακόμη μια φορά η διαχρονικότητα της αρχαίας ελληνικής και κινεζικής σκέψης, αποτέλεσε, επίσης, την αφορμή για να αναπτυχθούν περαιτέρω πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές συνεργασίες, σε διεθνές επίπεδο και κυρίως με την Κίνα, που υποστήριξε ενεργά τη διοργάνωση.

Τα πρακτικά του συνεδρίου, που ήταν το πρώτο συνέδριο με αυτό το θέμα παγκοσμίως, θα δημοσιευτούν σε ειδικό τόμο από τον γνωστό εκδοτικό οίκο Springer Verlag. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του συνεδρίου, τους συμμετέχοντες ομιλητές και τις εργασίες τους είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.leadershipclassics.org.

Last updated: 11 April 2018