Πραγματοποίηση τελετής αναγόρευσης της Καθηγήτριας του LSE Χρυσάνθης Αυγέρου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος ΔΕΤ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

ΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ London School of Economics and Political Science

ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ ΑΥΓΕΡΟΥ

 

ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΗ ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

 

Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγόρευσε, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018 στο Αμφιθέατρο της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, την Καθηγήτρια του London School of Economics and Political Science (LSE) Χρυσάνθης Αυγέρου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Την τελετή αναγόρευσης τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΟΠΑ και άλλων πανεπιστημίων,  επιστήμονες που γνωρίζουν το έργο του Καθηγήτριας Χρυσάνθης Αυγέρου καθώς και απόφοιτοι του LSE.

Η αναγορευθείσα είναι κάτοχος πτυχίου στα Μαθηματικά, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Master of Science στους υπολογιστές από το Πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας και διδακτορικού διπλώματος από το London School of Economics and Political Science (LSE). Είναι καθηγήτρια πληροφοριακών συστημάτων από το 2003 στο LSE και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της αφορούν κυρίως τον ρόλο της πληροφορικής σε οργανωσιακές καινοτομίες και στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Ανάμεσα στις πιο αξιόλογες δημοσιεύσεις της είναι τα βιβλία  Information Systems and Global Diversity; The Social Study of Information and Communication Technology: Innovation, Actors, and Contexts; The Oxford Handbook of Information and Communication Technologies. Η Καθηγήτρια Χρυσάνθη Αυγέρου, έχει αποκτήσει τον τίτλο «Fellow» του διεθνούς Επιστημονικού Συνδέσμου Πληροφοριακών Συστημάτων  (Association for Information Systems). Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου τής Διεθνούς Ομοσπονδίας Επεξεργασίας Πληροφοριών (ΙFIP), από το 2007 μέχρι το 2011, πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής για τις «κοινωνικές επιπτώσεις της πληροφορικής» του IFIP από το 2005 μέχρι το 2011 και πρόεδρος της εξειδικευμένης ομάδας του IFIP για την έρευνα πληροφορικής στις αναπτυσσόμενες χώρες από το 1995 μέχρι το 2005.

Στην προσφώνησή του κατά την τελετή αναγόρευσης, ο Πρύτανης του ΟΠΑ, Καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης, επεσήμανε: «Η καθηγήτρια Αυγέρου, είναι μεταξύ των κορυφαίων ερευνητών παγκοσμίως, στην επιστημονική περιοχή που αντικείμενο έχει την επίδραση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Το έργο της έχει δημοσιευθεί σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, και τυγχάνει υψηλής αναγνώρισης διεθνώς. Με την αναγόρευσή της, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναγνωρίζει την σημαντική συνεισφορά της κας Αυγέρου στην επιστήμη της Διοικητικής των Πληροφοριακών Συστημάτων».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Καθηγητής Διομήδης Σπινέλλης, ανέφερε: «Το DNA ενός οργανισμού προδιαγράφει και προβλέπει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο εξέλιξής του. Για εμάς στο Τμήμα ΔΕΤ, από την ίδρυσή του πριν από 20 χρόνια μέχρι σήμερα, στο DNA μας, στις αξίες δηλαδή που ενστερνιζόμαστε, είναι η αριστεία. Τα αποτελέσματα της προσήλωσης του Τμήματός μας στην αριστεία είναι εντυπωσιακά. Αναφέρω ενδεικτικά: Το Τμήμα έχει τα τελευταία τρία χρόνια τις υψηλότερες βάσεις εισαγωγής στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο. Απόφοιτοί μας στελεχώνουν τις γνωστότερες ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. Από την ίδρυσή του το Τμήμα έχει εκπαιδεύσει 104 διδάκτορες· από αυτούς, 31 θα ορκιστούν σήμερα. Ποσοστό άνω του 60% των αποφοίτων του διδακτορικού προγράμματος έχουν κατακτήσει ακαδημαϊκές θέσεις σε μεγάλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπως στο Carnegie Mellon, Columbia, Stevens, EPFL, TUDelft, Copenhagen Business School, Cranfield, Kent, Bath, και Manchester Business School. Στο πλαίσιο λοιπόν της αριστείας που υπηρετούμε είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το Τμήμα μας η αναγόρευση της Καθηγήτριας Χρυσάνθης Αυγέρου σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας».

Στην παρουσίαση του έργου της τιμηθείσας Καθηγήτριας Χρυσάνθης Αυγέρου, ο Καθηγητής του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Γεώργιος Δουκίδης, ανέφερε: «Η καθηγήτρια Χρυσάνθη Αυγέρου είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων ακαδημαϊκών παγκοσμίως στην επιστημονική περιοχή των πληροφοριακών συστημάτων που μελετούν την σύνδεση της Πληροφορικής με την Κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Έχει την πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα δημοσίευση στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό του χώρου MISQ με δεδομένα όχι από κάποια μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από τα 30 χρόνια ανάπτυξης της πληροφορικής στο Ελληνικό δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Το έργο της κ. Αυγέρου έχει αναγνωρισθεί διεθνώς από την επιστημονική κοινότητα με τις δημοσιεύσεις της σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως τη Διεθνή Ομοσπονδία Επεξεργασίας Πληροφορίας (IFIP) και τον Επιστημονικό Σύνδεσμο Πληροφοριακών Συστημάτων (AIS)».

Η τελετή αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την ομιλία της Καθηγήτριας Χρυσάνθης Αυγέρου με θέμα: «Developmental Implications of the Digital Revolution» (Επιπτώσεις της Ψηφιακής Επανάστασης στην Ανάπτυξη).

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκδόθηκε επετειακός τόμος προς τιμήν της Καθηγήτριας Χρυσάνθης Αυγέρου με τίτλο: “Doctoral Studies in Management Science and Technology (vol. III), 2013-2018”.

 

Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων ΟΠΑ

 

ID: 
1200

Last updated: 24 September 2018