Φοιτητές και Φοιτήτριες τoυ Goldsmiths, University of London και του ΟΠΑ παρακολούθησαν το θερινό σχολείο με θέμα: "Human Rights Law, Policy and Practice: Britain, Greece and the EU"

Στα πλαίσια του θερινού σχολείου "Human Rights Law, Policy and Practice: Britain, Greece and the EU", το ΟΠΑ είχε την χαρά να υποδεχθεί στις 27 Ιουνίου φοιτητές από το αγγλικό Πανεπιστήμιο Goldsmiths, University of London αλλά και φοιτητές από Ελληνικά Πανεπιστήμια στο κτήριο του ΟΠΑ επί της οδού Τροίας.

Το θερινό σχολείο προσφέρει ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα που συνδυάζει προσεγγίσεις νομικών, διεθνών σχέσεων και κοινωνικών επιστημών σε μερικά από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μεταναστευτική/προσφυγική κρίση, την κρίση του κράτους δικαίου στην Ευρώπη κ.α.

To θερινό σχολείο διοργανώνεται από το Goldsmiths, ένα κορυφαίο αγγλικό Πανεπιστήμιο στον χώρο της Νομικής, μαζί με το Study in Greece, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πάντειο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Της αποστολής των φοιτητών του Goldsmiths ηγήθηκε ο Καθηγητής Δημήτρης Γιαννουλόπουλος, Head of the Department of Law στο Goldsmiths.

Οι περίπου 30 συμμετέχοντες φοιτητές προέρχονταν στην πλειοψηφία τους από τη σχολή Νομικής του Goldsmiths. Μαζί με αυτούς έγινε δεκτός στο πρόγραμμα ένας μικρός αριθμός φοιτητών του ΟΠΑ αλλά και των άλλων συνεργαζόμενων Πανεπιστημίων, με απαλλαγή διδάκτρων συμμετοχής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο ΟΠΑ τους φοιτητές καλωσόρισε ο Αντιπρύτανης Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθηγητής Βασίλης Παπαδάκης. Στη συνέχεια οι φοιτητές παρακολούθησαν τρεις ομιλίες στην ευρύτερη θεματική της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη δεκαετία. Η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση αναλύθηκε από πολλές διαφορετικές οπτικές: την μακροοικονομική, τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα, καθώς και τον κοινωνικό τους αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν οι εξής παρουσιάσεις από Καθηγητές του ΟΠΑ και εξειδικευμένους επιστήμονες:

  • "Trends and prospects in the Greek Economy: From crisis to growth", Καθ. Νίκος Βέττας, Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών
  • "Greece and the Bailout Negotiations: Lessons Learnt", Καθ. Σπύρος Μπλαβούκος, Διευθυντής του ΠΜΣ στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις
  • "The socio-economic consequences of the Greek crisis", Δρ. Ειρήνη Ανδριοπούλου, επικεφαλής της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οι παρουσιάσεις έλαβαν θερμής υποδοχής από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την ελληνική κρίση και ανάκαμψη, όσο και για την ανάλυση των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα. Συζήτηση επίσης διεξήχθη γύρω από τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, αναλογιζόμενοι οι φοιτητές παρεμφερείς προεκτάσεις σχετικά και με το πρόσφατο Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Καλωσόρισμα από τον Αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Καθηγητή Βασίλη Παπαδάκη

Ομιλία από τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Νίκο Βέττα, Γενικό Διευθυντή ΙΟΒΕ

ID: 
4006

Τελευταία ενημέρωση: 30-06-2023