Το πρώτο Ινστιτούτο Κομφούκιος στην Ελλάδα ιδρύεται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

id: 
254

Δελτίο Τύπου

O Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής κ. Γρηγόριος Πραστάκος θα συμμετάσχει στο επικείμενο επίσημο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Κίνα.

Στόχος της επίσκεψης του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυση του Business Confucius Institute in Athens στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η υπογραφή θα γίνει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στο Πεκίνο, παρουσία του Έλληνα Προέδρου κ. Κάρολου Παπούλια και του Κινέζου Προέδρου κ. Hu Jintao.

Το Confucius Institute είναι ένα κινεζικό δημόσιο, μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο, το οποίο στοχεύει στην παγκόσμια διάδοση της κινεζικής γλώσσας και του κινεζικού πολιτισμού καθώς και στην ανάπτυξη πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων με την Κίνα, μέσω της ίδρυσης παραρτημάτων του σε Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Παραρτήματα του Ινστιτούτου Κομφούκιος έχουν ήδη ιδρυθεί σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια (π.χ. London School of Economics, University of London, University of Paris, University of Rome, University College Dublin, Free Un of Berlin) 36 χωρών και στις πέντε ηπείρους.

Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με απόφασή της (5η Συνεδρίαση Συγκλήτου, 13/3/2008) ενέκρινε τη συμφωνία για την ίδρυση του Business Confucius Institute in Athens, το οποίο θα εδρεύει στο ΟΠΑ. Το Business Confucius Institute in Athens θα είναι το πρώτο Ινστιτούτο Κομφούκιος στην Ελλάδα και στόχος του θα είναι η διάδοση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού, καθώς και η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργασιών με πανεπιστήμια της Κίνας, με έμφαση στις οικονομικές επιστήμες και τη διοίκηση επιχειρήσεων.

Ο πρωταρχικός αυτός στόχος θα υλοποιηθεί με την ενίσχυση της διδασκαλίας της κινεζικής γλώσσας -η οποία διδάσκεται στο ΟΠΑ από το 2005- και με την οργάνωση εκδηλώσεων που θα στοχεύουν στην προβολή του πολιτισμού της Κίνας, καθώς και σεμιναρίων γύρω από θέματα οικονομίας και διοίκησης.

Επίσης, η ίδρυση του Ινστιτούτου θα δώσει την αφορμή για ευρύτερη συνεργασία του ΟΠΑ με Πανεπιστήμια της Κίνας μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών, παρέχοντας ενημέρωση στους Έλληνες φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Κίνα και στους Κινέζους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα, δημιουργώντας διαπανεπιστημιακά μεταπτυχιακά προγράμματα και αναβαθμίζοντας υπάρχοντα μεταπτυχιακά προγράμματα, όπως το γνωστό Διεθνές μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη Διοίκηση των Επιχειρήσεων "MBA International" του ΟΠΑ, στο οποίο ήδη σπουδάζουν φοιτητές από την Κίνα.

Με δεδομένο ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα από τα κορυφαία Ιδρύματα στην Ελλάδα στο χώρο των Οικονομικών και της Διοίκησης των Επιχειρήσεων και διατηρεί στενές και μακροχρόνιες σχέσεις με τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, το Ινστιτούτο Κομφούκιος του ΟΠΑ θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική γέφυρα μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων και να προωθήσει την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στον χώρο της οικονομίας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι εξαιρετικές, η ίδρυση του Business Confucius Institute in Athens θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την προσέγγιση των λαών των δύο χωρών και την επιτυχή συνεργασία τους στους τομείς της εκπαίδευσης, της οικονομίας, του πολιτισμού.

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

18.6.2006

Τελευταία ενημέρωση: 11-04-2018